Hoe ontwikkel jij jezelf?!

Nederweert24

In onze vorige column gaven we het al een beetje prijs: het is belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen als persoon. Stiekem is dit nog belangrijker dan het papiertje dat je op school behaalt. Maar hoe doe je dit? Wij geven je hier aan de hand van zes tips graag enkele handvaten voor.

1. Ontwikkel jezelf en niet iemand anders
Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. Ontwikkel de persoon die je nu bent en ontwikkel niet een kopie van iemand anders. Juist wanneer je jezelf ontwikkelt, leer je jezelf beter kennen en dit zorgt ervoor dat je kunt blijven groeien. Accepteer daarom ook hoe je bent als persoon, want alleen dan leg je een goede basis voor zelfontwikkeling.

2. Sta open voor feedback, en soms kritiek
Jezelf ontwikkelen kun je niet alleen. Dit klinkt als een cliché, maar het is echt waar. Andere mensen hebben andere ervaringen en bekijken dingen vanuit een ander oogpunt. Dit kan heel interessant zijn en het kan je veel nuttige feedback opleveren die bijdraagt aan jouw eigen ontwikkeling. Vergis je ook niet: veel mensen willen je juist helpen met jouw ontwikkeling. Zaak is dan wel om hier open voor te staan, en feedback als een leerpunt te zien in plaats van als een persoonlijke aanval.

Met deze twee tips heb je een goede basis voor zelfontwikkeling. Maar hoe kun je hier concreet invulling aan geven?

3. Doe dingen naast je studie
Dit zijn momenten om je te onderscheiden: ga bij een studie- of studentenvereniging, beoefen een sport, of zoek een leuke bijbaan voor de avonduren, de weekenden of de vakanties. Dit laat niet alleen zien dat je weet wat werken is en dat je niet stil wil zetten, maar je komt zo mogelijk ook in contact met klanten en collega’s. Hier leer je veel van en dit neem je je hele leven mee.

4. Ga op reis
Dit is voor velen een grote en gedurfde stap, maar de meerwaarde wordt vaak onderschat. Het maken van een grote reis levert je namelijk veel op: nieuwe ideeën, inspiratie en mensen en tijd om tot jezelf te komen en over je volgende stappen na te denken. En, van iedere reis word je weer een stukje zelfstandiger en wijzer.

5. Volg cursussen, workshops of trainingen
Volg een cursus, workshop of training over iets wat je of heel leuk vindt, of waarvan jij denkt dat het bijdraagt aan jou als persoon.

6. Onderneem sociale activiteiten
Het voorbeeld van sporten werd net al door ons aangehaald, maar er zijn meer sociale activiteiten die je kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan uitgaan. Hier leer je nieuwe mensen kennen en ontwikkel je je sociale vaardigheden, wat ook een vorm van persoonlijke ontwikkeling is.

Dit zijn slechts enkele van de vele tips die je kunt opvolgen om je persoonlijk te ontwikkelen. Vergeet niet dat persoonlijke ontwikkeling iets is waar je geduld voor moet hebben. Je ontwikkelt jezelf nog je hele leven, dus gun jezelf ook die tijd en accepteer de mogelijke tegenslagen. Want juist van die tegenslagen leer je, en ook dat is ontwikkeling.

Wat ga jij na de zomer doen?

Nederweert24

Het is weer februari en we zijn halverwege het schooljaar. Wanneer je in het laatste jaar zit van je huidige school of opleiding, staan deze maand en de komende maanden in het teken van oriëntatie: wat ga je hierna doen? In maart moet je je namelijk op veel onderwijsinstellingen al hebben aangemeld. De uitnodigingen voor open dagen vliegen je hierbij om de oren. Veel scholen, veel studies. Maar wat kies je? En is dit zo belangrijk? Tijd dus om hier even bij stil te staan!

Wanneer je van de basisschool naar de middelbare school gaat, is met name het niveau belangrijk. Wat denk je zelf aan te kunnen? Wat word je geadviseerd door je ouders en juffrouw of meester? Wanneer we lokaal kijken naar de (Neder)Weerter schoolkeuze, dan zien we dat deze keuze (Philips, College, Kwadrant of Citaverde) mede bepaald wordt door het niveau. Ons advies is ook om naar het niveau te kijken in plaats van naar de type school of hetgeen je vrienden of vriendinnen doen. Streef altijd voor het hoogst haalbare binnen de mogelijkheden en capaciteiten die je hebt, maar neem de adviezen van anderen voor waar aan en neem ze goed in overweging.

Wanneer je van de middelbare school naar een vervolgopleiding gaat, komen er nog meer dingen bij kijken en stel je jezelf nog meer vragen. Wat vind je nou echt leuk om te doen? Heb je dan ook baankansen? In welke stad wil je studeren? Wil je op kamers? Ken je al mensen die op jouw toekomstige hogeschool of universiteit hebben gezeten, of die misschien wel dezelfde studie hebben gedaan? En wat zijn hun ervaringen? Om hier antwoord op te geven is het goed om met familie, vrienden, studiegenoten, leraren en decanen en ex-studenten te praten. Het belangrijkste blijft echter om het antwoord op de volgende vraag te achterhalen: wat vind je nou écht leuk om te doen? Laat je ook hier niet leiden door wat je vrienden of vriendinnen doen: het is jouw keuze.

Een studiekeuze is belangrijk, maar zeker niet definitief. Je kunt altijd terug, en veel mensen werken binnen een ander gebied dan het gebied waar ze voor gestudeerd hebben. Leg de lat voor jezelf daarom niet te hoog.

Wat wij bijna nog belangrijker vinden, is dat je je blijft ontwikkelen als persoon, ongeacht de studiekeuze die je maakt. Dat papiertje is hartstikke mooi, en hoge cijfers al helemaal. Daar mag je trots op zijn, maar dat papiertje hebben er straks velen. Jij bent echter de enige met jouw persoonlijkheid. Jouw persoonlijkheid is het unieke waarmee jij je kunt onderscheiden van anderen en jouw persoonlijkheid is dat wat nu en in je verdere leven de doorslag zal geven.

Dit maakt ons werk zo leuk!

Nederweert24

Waarom zijn jullie met Glans & Glunder begonnen?”, wordt ons vaak gevraagd. Nu we al een tijdje bezig zijn met ons bedrijf, geven we jullie graag het antwoord op deze vraag.

Toen we zelf naar de middelbare school gingen, misten we op bepaalde momenten adviezen die ons een stapje verder konden brengen. Zo was bijvoorbeeld de overgang van de derde naar de vierde klas best lastig. Ineens werd er om meer diepgang gevraagd tijdens toetsen en kwam de nadruk te liggen op het toepassen van onze kennis en vaardigheden. Eerder was het vaak een kwestie van woordjes stampen en feitjes uit je hoofd leren. Hoe pas je jouw leerstrategie aan, zodat je ook de diepgaande vragen kunt beantwoorden? Dat was niet makkelijk. Uiteindelijk is het ons gelukt door verschillende manieren uit te proberen, maar het was ook fijn geweest als iemand ons wat tips en adviezen had kunnen geven.

Ook beseffen wij dat het vaak fijn is je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die je vertrouwt, maar die buiten de situatie staat en dus geen familie of hechte vriend is. Gewoon even met een onafhankelijk iemand kletsen wanneer je niet lekker in je vel zit, zonder meteen naar een grote instelling te hoeven gaan.

Wij willen die tussenpartij zijn, de laagdrempelige gesprekspartner waar je je verhaal komt doen. Iemand die jou snapt, je even bij de hand neemt, voorziet van adviezen en je dan weer loslaat. Dit is de rol die wij proberen te vervullen en dit is wat ons energie geeft. Het doel is hierbij altijd om de jongere te laten glunderen. Juist omdat we zelf nog niet zo oud zijn, denken wij te begrijpen waar jongeren op dat moment in hun leven behoefte aan hebben. Het is ten slotte nog niet lang geleden dat we zelf tegen deze problemen aanliepen. Kunnen jullie je voorstellen hoeveel energie het ons geeft om de jongeren van nu te kunnen helpen?! Dit maakt ons werk zo leuk!

Vijf tips om weer fris en fruitig naar school te gaan!

Nederweert24

Helaas is er een einde gekomen aan die heerlijke kerstvakantie. De plicht roept: je wordt weer fris en fruitig op school verwacht. Het is altijd even wennen om weer over te gaan naar deze schoolmodus. Speciaal voor de scholieren die moeite hebben om na de kerstvakantie weer in het schoolritme te komen, hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet:

  • Sta de eerste week na de vakantie een paar minuten eerder op dan normaal. Je bent moe, maar je moet er toch uit, of dat nou om zeven uur of om tien over zeven is. In de minuten die je je hiermee bespaart, gun je jouw lichaam meer tijd om goed wakker te worden en kun jij jezelf rustig klaarmaken voor de schooldag. Hoe vervelend is het om de dag te beginnen met grote haast?
  • Probeer vanaf het eerste moment jouw schoolwerk bij te houden. Als je dit uitstelt, blijft jouw hoofd nog gedeeltelijk in de vakantiemodus hangen. Daarbij komt ook nog dat je dan aan het einde van de periode een groot probleem hebt.
  • Zie het naar school gaan in een nieuw kalenderjaar als een kans: je kunt met jouw goede schoolvoornemens, die je misschien naar aanleiding van onze vorige column hebt gemaakt, aan de slag gaan!
  • Om het verschil tussen vakantie en school niet te groot te maken, is het belangrijk om ook gedurende de schoolweek leuke dingen te plannen. Ga een avondje naar de bioscoop of organiseer een gameavond met vrienden. Dit kan gerust tijdens een schoolweek, mits je het huiswerk goed plant.
  • Besef je dat je alweer bijna op de helft van het schooljaar bent? Volgende maand is het alweer carnavalsvakantie, en daarna staat de lente al voor de deur. Door naar school te gaan, kom je steeds dichter bij het moment waarop je jouw diploma in ontvangst gaat nemen. Een goede motivatie, toch?

2017, kom maar op!

Nederweert24

Eindelijk is het zo ver, de kerstvakantie is begonnen! De laatste kalkoenen worden in de oven geschoven en we beginnen ons langzaam op te maken voor het einde van het jaar. De kerstvakantie is een moment om lekker tot rust te komen en om terug te kijken op het huidige jaar, maar biedt ook mogelijkheden om verwachtingen te creëren voor het nieuwe jaar.

Voor een deel kun je al weten wat er komend jaar staat te gebeuren. Misschien maak je in 2017 jouw eindexamens, begin je met een nieuwe studie, kies je een specifiek vakkenpakket of ga je op reis naar een ver land. Wat staat jou het komende jaar te wachten? Zet dit voor jezelf op een rijtje, zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar in gaat.

Daarnaast kun je je bedenken wat je graag anders wil in het nieuwe jaar. Dit kan echt vanalles zijn, bijvoorbeeld op het gebied van school, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of jouw sociale leven. Wil je in 2017 meer leuke dingen doen met vrienden? Wil je eerder beginnen met het leren voor toetsen? Wil je gezonder eten, meer sporten, of meer op vakantie? Schrijf deze dingen op! Doordat je deze wensen of doelen opschrijft, worden ze tastbaarder. De kans is dan veel groter dat ze daadwerkelijk uitkomen!

Voor de creatievelingen onder ons: maak een vision board! Knip plaatjes of teksten uit jouw favoriete tijdschriften en plak deze op een groot vel papier of schildersdoek. Wil je dit jaar bijvoorbeeld een PlayStation of een nieuwe laptop kopen? Zoek hier dan een plaatje van en plak dit op. Wanneer jouw doek vol is, zet je het ergens op een plaats waar je het iedere dag kunt zien, bijvoorbeeld op jouw kamer. Middels dit vision board visualiseer je jouw doelen en vergroot je de kans dat ze uitkomen.

Wij wensen iedereen een heel fijn 2017 toe!

  • 1
  • 2
Facebook
Facebook
LinkedIn